Rola kwasów omega-3 w diecie dziecka

0
1

Celem żywienia jest dostarczenie organizmowi niezbędnych składników odżywczych. Proces ten jest szczególnie ważny w okresie wzrostu i rozwoju ciała, czyli w pierwszych etapach życia. Chociaż każdy rodzic deklaratywnie chce dla dziecka zawsze jak najlepiej, to rzeczywistość bywa bardziej skomplikowana. Kwasy omega-3 pełnią istotną rolę w diecie najmłodszych, a jednak często są w niej obecne w niewielkim stopniu.

Dlaczego kwasy Omega-3 są tak ważne w rozwoju dziecka?

Zbyt rzadko dostrzegany jest związek łączący spożywany pokarm z rozwojem intelektualnym. Mówi się o dostarczeniu białka dla budowy mięśni, czy też wspomaganiu rozwoju kości przez m.in. wapń. Wszelkie te aspekty – fizyczne – są niezmiernie ważne i dbanie o nie jest obowiązkiem. Podobnej troski i uwagi wymaga jednak umysł dziecka, który również może rozwijać się lepiej lub gorzej, a jest to w niemałym stopniu powiązane z jego żywieniem.

Tłuszcze zawierające omega-3 są uznawane przez WHO za istotne dla rozwoju umysłowego człowieka – i to już w fazie życia w łonie matki. Nienasycone kwasy tłuszczowe są budulcem tkanki mózgowej, wywierają również wpływ na stan błon komórkowych we wszystkich komórkach ciała. Kwasy z tej grupy biorą udział w kształtowaniu układu nerwowego i jego najważniejszych narządów – mózgu i oczu. Trudno wyobrazić sobie zdrowy organizm i poprawnie funkcjonujący umysł w przypadku niedoboru, ponieważ to właśnie mózg w ponad połowie składa się z fosfolipidów bogatych w kwasy Omega-3.

Wpływ Omega-3 na zdrowie dziecka

Kwasy Omega-3 są niezbędnym elementem właściwej diety. Ich wpływ na rozwój dziecka jest wielowymiarowy. Wzmacniają system odpornościowy, dzięki czemu nasza pociecha jest o wiele mniej podatna na sezonowe infekcje i związane z nimi liczne choroby. Niedobór składnika odżywczego odbija się na wynikach w szkole – efektywną naukę utrudniają kłopoty z koncentracją, obniżony zostaje poziom kreatywnego myślenia dziecka, a także osłabiona jest zdolność przyswajania wiedzy i zapamiętywania.

Katalog dolegliwości i schorzeń wynikających z braku wystarczającej ilości kwasów Omega-3 w diecie jest długi, a składa się m.in. z:

  • zaburzeń pamięci,
  • zwiększenia predyspozycji do dysleksji,
  • nieprawidłowej gospodarki hormonalnej,
  • większego ryzyka wystąpienia miażdżycy i chorób serca,
  • zaburzeń metabolicznych (otyłość).

Dostarczenie z pokarmem kwasów Omega-3 jest bardzo istotne, ponieważ organizm sam w sobie nie jest w stanie ich wyprodukować w wystarczającej ilości.

Dieta bogata w kwasy Omega-3

Zapewnienie dziecku pożywienia zawierającego odpowiednie ilości kwasów Omega-3 powinno towarzyszyć mu od pierwszych chwil na świecie. Matki karmiące mogą zmodyfikować nawet swoją dietę tak, aby zwiększyć ilość zjadanych ryb. Rekomenduje się tu przede wszystkim ryby morskie (także tłuste), takie jak łosoś, halibut, dorsz czy makrela. Wskazane jest również spożycie owoców morza, spośród których na szczególną uwagę zasługują krewetki (ze względu na wysoką zawartość kwasów EPA i DHA). Znakomitym źródłem pożądanych kwasów jest także olej rzepakowy, bogaty w ALA, czyli kwas alfa-linolenowy – bardzo ważny w procesie rozwoju komórek nerwowych i mózgu dziecka. Podobny efekt można uzyskać poprzez wprowadzenie do diety orzechów, np. włoskich.

Mamy karmiące najmłodszych mieszankami, szczególną wagę powinny przywiązywać do tego, aby podawane mleko zawierało kwasy Omega-3. Na rynku dostępne są wysokiej jakości produkty wspomagające, które dostarczają tego cennego składnika, jak np. mleko HiPP Combiotik czy mleczne kaszki HiPP BIO, których składniki odżywcze pozyskiwane są z surowców ekologicznych – podobnie jak gotowe obiadki dla niemowląt i małych dzieci.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here